Baner projektu Zdrowy styl życia myślimy globalnie działamy lokalnie 

Zrównoważona żywność - od produkcji do konsumpcji

Podkarpackie Centrum Edukacji Nauczycieli przy Podkarpackim Zespole Placówek Wojewódzkich w Rzeszowie rozpoczęło 1 kwietnia 2023 r. realizację międzynarodowego projektu pn.” Zrównoważona żywność - od produkcji do konsumpcji”. Projekt będzie trwał do 31 marca 2025 r. Partnerami są instytucje doskonalenia nauczycieli z: Casa Corpului Didactic a Judetului Bistrita – Nasaud z Rumunii oraz Agrupamento de Escolas Nuno Alvares z Portugalii.

 Projekt jest realizowany  w ramach programu ERASMUS+, Partnerstwa na małą skalę w sektorze Kształcenie i szkolenia zawodowe.  Główny priorytet  horyzontalny to „Środowisko i przeciwdziałanie zmianom klimatu”, natomiast nadrzędnym działaniem jest budowanie współpracy między europejskimi placówkami doskonalenia nauczycieli, przygotowanie i wdrożenie innowacyjnych koncepcji i strategii oraz narzędzi edukacyjnych służących podniesieniu kompetencji nauczycieli i poprawie jakości kształcenia w zakresie zrównoważonej żywności w kierunku zrównoważonego rozwoju.   

Dofinansowane przez Unię Europejską

Cele projektu

Drogą do osiągnięcia celu jest m.in.:

  • wspieranie edukacji ekologicznej w szkołach, kształtowanie postaw uwzględniających troskę o środowisko;
  • wymiana dobrych praktyk przez nauczycieli w obszarze stosowania innowacji pedagogicznych;
  • kształtowanie świadomości ekologicznej uczestników projektu.

Realizacja projektu przyczyni się do wdrażania innowacyjnych metod nauczania oraz wykorzystywania technologii cyfrowej w kształceniu zawodowym. Cyfrowe rolnictwo jest oczekiwaną propozycją uatrakcyjnienia szkolnictwa zawodowego.

Grupami docelowymi projektu są nauczyciele z partnerskich organizacji ale także dyrektorzy i nauczyciele podkarpackich szkół prowadzących kształcenie zawodowe w zakresie branż: rolno-hodowlanej, spożywczej, hotelarsko-gastronomiczno-turystycznej oraz wszyscy nauczyciele, którzy zechcą skorzystać z wypracowanych rezultatów projektu.

W ramach działań projektowych zaplanowano aktywności:

  1. w Polsce- maj 2023 r.,
  2. w Rumunii – październik 2023 r.,
  3. w Portugalii – maj 2024 r.
  4. w Polsce – październik 2024 r.- podsumowanie połączone z organizacją międzynarodowej

 plakat projektu: Zrównoważona żywność - OD POLA DO STOŁU 2023-2025

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania - przeczytaj naszą politykę cookies.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.