W dniach od 6-11 października 2024 r. została zrealizowana ostatnia aktywność projektu „Zrównoważona żywność – od produkcji do konsumpcji”. Aktywność ta miała miejsce w Podkarpackim Centrum Edukacji Nauczycieli – Oddział w Przemyślu.
W ramach organizacji tego działania, tak jak w całym projekcie, przyświecały nam cele, które przyjęliśmy do realizacji. Z racji tego, że była to ostatnia aktywność projektowa , dokonaliśmy analizy stopnia realizacji zaplanowanych działań oraz stopnia osiągnięcia założonych celów projektu:
- udało nam się owocnie zbudować współpracę między europejskimi placówkami doskonalenia nauczycieli z Polski, Rumunii i Portugalii. Placówki są zainteresowane kontynuowaniem współpracy po oficjalnym zakończeniu projektu;
- wypracowaliśmy i wdrożyliśmy wspólnie innowacyjne koncepcje i strategie oraz narzędzia edukacyjne, które mają służyć podniesieniu kompetencji nauczycieli oraz poprawie jakości kształcenia w szkołach w zakresie zrównoważonej żywności w kierunku zrównoważonego rozwoju.
Aby osiągnąć te cele dołożyliśmy starań w poznaniu trzech wymiarów zrównoważonego rozwoju: gospodarczego, społecznego i środowiskowego. W ramach współpracy ze szkołami: ZS CKR w Nowosielcach i ZS CKR w Oleszycach, szkołami z Bystrzycy w Rumunii oraz szkołami w Castelo Branco w Portugalii wspieraliśmy edukację ekologiczną i kształtowanie postaw uwzględniających troskę o środowisko. Skupiliśmy się na wymianie dobrych praktyk w obszarze stosowania innowacji pedagogicznych. W naszych działaniach wspieraliśmy rozwój kompetencji i umiejętności uczniów i nauczycieli w zakresie przeciwdziałania zmianom klimatu, a także rozwijanie kreatywności, innowacyjności, przedsiębiorczości, empatii i tolerancji.
Uczestnicy projektu potwierdzili, że z powodzeniem realizowali działania w zakresie kształtowania u nich świadomości ekologicznej oraz, że zapoznali się z regulacjami prawnymi związanymi z produkcją żywności ekologicznej w kontekście jej bezpieczeństwa zdrowotnego.
Organizacja działań zaplanowanych do realizacji w Polsce przebiegała zgodnie z opracowanym planem.
Niedziela, 6 października 2024r.
W tym dniu nasi partnerzy przyjechali do Polski (do Przemyśla). Odbyło się wspólne spotkanie, które miało na celu szczegółowe omówienie aktywności w Polsce oraz oczekiwanych rezultatów tej aktywności.
Poniedziałek, 7 października 2024r.
Uczestnicy projektu wzięli udział w warsztatach w Arboretum i Zakładzie Fizjografii w Bolestraszycach. Panie przewodnik oraz opiekunka kolekcji pomologicznej Arboretum zaprezentowały bogactwo ogrodu botanicznego, a następnie skupiły się na dostarczeniu wiedzy na temat uprawy owoców ze starych sadów. W starych sadach uprawiane są odmiany jabłoni, gruszy oraz derenia, dla których nie stosuje się chemii, ponieważ są odporne na wszelkie choroby . Pracownicy Arboretum dostarczyli nam wiedzy jak zachować i uprawiać w produkcji gruntowej te odmiany drzew. Podczas warsztatów mieliśmy okazję degustować jabłka różnych odmian. Warsztaty te przyczyniły się również do podniesienia świadomości dokonywania trafnych wyborów promujących lokalne produkty, w tym przypadku owoce, które stanowią ważne uzupełnienie prawidłowej diety. Nawiązana współpraca z Arboretum przyczyni się do poszerzenia oferty szkoleniowej PCEN o aspekty ekologii i dziedzictwa przyrodniczo-kulturowego Podkarpacia (np. lekcje przyrodnicze i edukacja outdoorowa, lekcje muzealne, zwiedzanie ogrodu botanicznego przez osoby niepełnosprawne).
Po powrocie z Arboretum w Bolestraszycach do Przemyśla nasi goście zwiedzili „Centrum Dowodzenia Twierdza Przemyśl”. Centrum pełni funkcję wystawienniczo-edukacyjną a poznanie tego miejsca dostarczyło bardzo wielu ciekawych wrażeń. Nasi goście zwiedzili również starą część miasta i spróbowali słynnych przemyskich lodów.
Wtorek 8 października 2024r.
W tym dniu zaplanowaliśmy udział w warsztatach w przedsiębiorstwie Veggie Fresch, które oferuje dla rynku polskiego i zagranicznego warzywa wysokiej jakości. Zapoznaliśmy się z produkcją warzyw, które dostarczane są do sklepów i spełniają wysokie normy dla zdrowej żywności.
Kolejne warsztaty miały miejsce w Gospodarstwie Rybackim w Bełżcu na Roztoczu. Warsztaty te miały na celu pokazanie hodowli ryb jako przykładu zdrowej żywności. W Bełżcu od pokoleń hodowane są w warunkach naturalnych cenne pod względem żywieniowym ryby: karp, sandacz, sum, pstrąg, amur. Stawy hodowlane położone są na najczystszych terenach NATURA 2000. Karp wędzony został nagrodzony Perłą w ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” oraz został przez Ministra Rolnictwa wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Ekspert w zakresie ichtiologii i akwakultury – p. mgr inż. Anna Kuśmierczak-Kuceł będąca równocześnie właścicielem gospodarstwa przedstawiła informacje o ekologicznych metodach chowu karpi oraz walory zdrowotne diety zawierającej ryby. Ponadto pracownik firmy przeprowadziła bardzo ciekawe warsztaty pokaz filetowania karpia i przyrządzania smacznych potraw szczególnie dla dzieci. Organizatorzy warsztatów zorganizowali również degustację swoich wyrobów. W warsztatach wzięli udział również nauczyciele ze szkoły w Oleszycach.
Środa 9 października 2024r.
W środę 9 października zrealizowaliśmy zadania w ZS CKR w Oleszycach.
Wspólnie z nauczycielami szkoły przeprowadziliśmy zajęcia otwarte i warsztaty o tematyce: „Komponowanie herbat na bazie ziół” oraz „sporządzanie Bulletproof coffe (kawy kuloodpornej) z wykorzystaniem ziół, przypraw i regionalnych produktów”.
Obserwowaliśmy również zajęcia otwarte praktycznej nauki zawodu „Slow Food w żywieniu” (wypiek ziołowych ciasteczek na bazie regionalnych produktów). Zajęcia były realizowane w ramach praktycznej nauki zawodu w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych – symbol cyfrowy zawodu 343404, kwalifikacja: HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań, HGT.12.Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Innowacje w kształceniu zawodowym - zastosowanie nowatorskiej metody parzenia kawy z wykorzystaniem autorskich kompozycji ziołowych, nieszablonowe wykorzystanie ziół w produkcji potraw. Bardzo cennym celem tej innowacji jest rozwijanie kreatywności poprzez tworzenie autorskich kompozycji ziołowych i smakowych oraz propagowanie idei uczenia się przez całe życie. Zajęcia o tematyce „Slow Food w żywieniu” to akcent na umiejętność zastosowania wiedzy w praktyce na temat ziół i wykorzystanie ich w wyrobach cukierniczych z zastosowaniem regionalnych surowców. Nauczycielki tej szkoły przygotowały folder z przepisami pokonkursowymi „Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego, Slow Food 2024”. Folder stanowi jeden z rezultatów naszego projektu. Folder został przetłumaczony na język angielski, wydrukowany i przekazany do rozdania uczestnikom konferencji międzynarodowej w dniu 10 października.
Nasz pobyt w Szkole pozwolił na poznanie jej bazy dydaktycznej, wzbogaconej także w związku z realizacją projektu o „Zielone laboratorium Food Power”.
Tematyka zdrowej żywności została pogłębiona podczas warsztatów w Kresowej Osadzie w Baszni Dolnej. Po zwiedzeniu wioski tematycznej, która przenosi w przeszłość, odwołuje się do wielokulturowości dawnych Kresów Rzeczypospolitej, uczestnicy projektu oraz nauczyciele ZS CKR w Oleszycach wzięli udział w warsztatach – kuchnia zero waste, prowadzonych przez eksperta kuchni kresowej. Głównym celem warsztatów było przybliżenie tradycyjnych, zdrowych potraw oraz wykorzystywanie przez ludzi naturalnych roślin leczniczych i ziołolecznictwa. Uczestnicy warsztatów poznali również metody utrwalania roślin do przechowywania. Warsztaty w Kresowej Osadzie przyczyniły się do realizacji celów w zakresie promocji lokalnych systemów żywnościowych i zrównoważonych praktyk żywieniowych.
Czwartek 10 października 2024r.
Zgodnie z zapisami w projekcie w dniu 10 października została zorganizowana Międzynarodowa Konferencja „Europejskie przykłady dobrych praktyk w zakresie zrównoważonej żywności”. Konferencja uzyskała patronat honorowy Ministra Edukacji. Patronatem medialnym wydarzenie objęły media: TVP3 Rzeszów, TV Obiektyw, Radio Via. Radio Rzeszów oraz Gazeta Nowiny i Nowiny 24.
Konferencja stanowiła podsumowanie działań projektowych. Prelegenci swoimi wystąpieniami wzbogacili tematykę realizowanych aktywności w projekcie. Podczas konferencji były promowane wytworzone rezultaty, dokonano ewaluacji działań projektowych oraz przedstawiono wyniki monitorowania przy użyciu wskaźników ilościowych i jakościowych.
Konferencja była dostępna w formie online dla 63 szkół w Polsce prowadzonych przez Ministra Rolnictwa oraz dla zainteresowanych szkół podstawowych i ponadpodstawowych w województwie podkarpackim. Link do streamu został udostępniony szkołom w Bystrzycy w Rumunii oraz szkołom w Castelo Branco w Portugalii.
Piątek 11 października 2024r.
Piątek był ostatnim dniem pobytu naszych partnerów w Polsce. Zgodnie z planem dokonaliśmy podsumowania naszych działań. Przeprowadzona została dyskusja na temat końcowych wyników, w tym obowiązującej dokumentacji. Partnerzy udali się w drogę powrotną.
Link do relacji z konferencji: https://youtu.be/quPNsbR518I