Baner projektu Zdrowy styl życia myślimy globalnie działamy lokalnie 

Zaproszenie na Międzynarodową Konferencję Naukową: Europejskie przykłady dobrych praktyk w zakresie zrównoważonej żywności

Szanowni Państwo, Dyrektorzy, Nauczyciele, Przedstawiciele Jednostek Samorządowych w województwie podkarpackim

Dyrekcja Podkarpackiego Zespołu Placówek Wojewódzkich w Rzeszowie wraz z zespołem projektowym projektu Erasmus+ „Zrównoważona żywność- od produkcji do konsumpcji” zaprasza na międzynarodową konferencję poświęconą tematyce zrównoważonej żywności oraz innowacyjnym metodom rozwiazywania współczesnych wyzwań ekologicznych.

Konferencja odbędzie się w dniu 10 października 2024r. w PCEN Oddział w Przemyślu, ul. Kraszewskiego 3

Konferencja jest bezpłatna.

Formularz zgłoszeniowy na konferencję: Europejskie przykłady dobrych praktyk w zakresie zrównoważonej żywności

Cel konferencji:

Celem konferencji jest zaprezentowanie środowisku oświatowemu województwa podkarpackiego wypracowanych wspólnie z partnerami zagranicznymi z Portugalii i Rumunii innowacyjnych metod nauczania w szkołach z wykorzystaniem narzędzi cyfrowych oraz dostarczenie aktualnej wiedzy na temat zrównoważonej żywności i innowacyjnego rozwiazywania współczesnych wyzwań ekologicznych.

Na konferencji wystąpią polscy i zagraniczni prelegenci. Uczestnikom konferencji zostaną udostępnione scenariusze zajęć oraz folder z przepisami pokonkursowymi „ Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego. Slow Food 2024”. Folder będzie przygotowany przez nauczycieli z ZS CKR w Oleszycach- uczestnika konkursu.

Patronat honorowy:

  • Minister Edukacji

Program konferencji:

  • 8.30-9.00 rejestracja uczestników konferencji
  • 9.00-9.15 uroczyste otwarcie konferencji - Krystyna Wróblewska Dyrektor PZPW w Rzeszowie. Informacja o realizowanym projekcie„ Zrównoważona żywność- od produkcji do konsumpcji” - Izabela Pyra- koordynator projektu;
  • Wystąpienia zaproszonych gości:
  • Środowisko glebowe a zmiany klimatu - prof. dr hab. nauk rolniczych Jadwiga Stanek-Tarkowska, Instytut Nauk Rolniczych, Ochrony i Kształtowania Środowiska Uniwersytetu Rzeszowskiego;
  • Professional and technical education in Bistrita-Nasaud county - Angelo Manea-Director Casa Corpului Didactic a Judetului Bistrita - Nasaud, Rumunia;
  • Zioła zamiast soli - mgr inż. Agnieszka Nieckarz, nauczyciel ZS CKR w Oleszycach;
  • From Farm to Table I BEELIVE - Paulo Candeias - Director of the ALTOTEJO Schools Association Training Center;
  • Maria da Graca Ventura - Deputy Director of the Nuno Alvares School Group in the Municipality of Castelo Branco;
  • Eva Patricio - Teacher at the Verde Horizonte School Group in the Muncipality od Macaol
  • Przerwa kawowa
  • Przygotowanie drona do zabiegów agrotechnicznych - mgr inż. Krzysztof Bendza - nauczyciel ZS CKR w Nowosielcach;
  • Tradycje sadownicze na Podkarpaciu - mgr Elżbieta Żygała, zastępca dyrektora Arboretum i Zakładu Fizjografii w Bolestraszycach;
  • Wpływ zmian klimatycznych na gospodarkę pasieczną - mgr inż. Andrzej Piotrowski, nauczyciel ZS CKR w Nowosielcach;
  • 12.45-13.00 – Podsumowanie i zakończenie konferencji. Wręczenie certyfikatów partnerom projektowym.

Konferencja: Europejskie przykłady dobrych praktyk w zakresie zrównoważonej żywności - plakat promujący wydarzenie

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania - przeczytaj naszą politykę cookies.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.