Pierwsza aktywność projektowa została zrealizowana w Polsce w okresie od 15-19 maja 2023r. Nasi partnerzy projektowi wzięli udział w zaplanowanych warsztatach i lekcjach otwartych. W poniedziałek 15 maja br. wzięli udział w warsztatach na „Polu doświadczalnym” Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale. W ramach poznawania naszej historii i kultury zwiedzili „perełkę Podkarpacia” – zamek w Łańcucie. We wtorek, środę i czwartek – 16, 17 i 18 maja br. uczestniczyli w aktywnościach realizowanych na terenie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowosielcach. Tutaj zrealizowali warsztaty na temat: „Pozyskiwanie produktów pszczelich o wysokiej jakości jako gwarancja zdrowia dla człowieka”, „ Wykorzystanie żywności mało przetworzonej w przygotowywaniu potraw oraz uczestniczyli w pokazie baristycznym. Bardzo atrakcyjne zajęcia w terenie „Eksploatacja systemów agrotechnicznych z użyciem drona wywołały autentyczny podziw dla stosowania innowacyjnych metod przy wykorzystaniu narzędzi cyfrowych.
W celu pogłębienia realizowanych tematów zorganizowane zostały wyjazdy do Skansenu i Instytutu Pszczelarstwa w Kamiannej oraz do Skansenu w Sanoku.
W trakcie pobytu w Polsce nasi Partnerzy projektowi mieli okazję zapoznać się także z ofertą działań i szkoleń Podkarpackiego Zespołu Placówek Wojewódzkich w Rzeszowie w szeroko pojętym sektorze edukacji szkolnej ze szczególnym uwzględnieniem kształcenia zawodowego.
Wymiernym owocem zrealizowanej aktywności w Polsce są wypracowane rezultaty w postaci scenariuszy zajęć, wytworzonych aplikacji, uruchomienia kolejnej edycji kursu kwalifikacyjnego z pszczelarstwa oraz fotorelacje i filmy. Utworzone rezultaty będą wykorzystywane w ofercie szkoleniowej wszystkich partnerów projektowych i będą służyły wszystkim zainteresowanym nauczycielom z Polski, Rumunii i Portugalii.
Relacja z wydarzenia w Radio Rzeszów:
https://radio.rzeszow.pl/wiadomosci/zdrowa-zywnosc-dzieki-nowoczesnemu-rolnictwu